Vernieuw de lokale democratie: aan de slag

Op dit moment selecteren partijen lokale kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Daar kun jij invloed op uitoefenen! Natuurlijk kun je je kandidaat stellen. Maar als kiezer kun je ook actief zijn. Politieke partijen horen niet meer centraal te staan, burgers moeten centraal staan. Daarom is een andere werkwijze nodig. Daar wordt door gemeenten al heel hard aan gewerkt. Wat wij als burgers kunnen vragen is om voor de verkiezingen duidelijkheid te geven en die andere werkwijze serieus door te zetten.

De basis voor de omgang met bewoners
Daarom hebben we nu als burgers de kans om de basis te leggen voor zo’n nieuw sociaal contract. We kunnen alle kandidaten voor de gemeenteraad vragen om aan te geven hoe ze met ons om willen gaan. Ik denk dat we alle kandidaten de volgende beloften kunnen vragen:
#Ik verfris de lokale democratie:
Tien voornemens voor vernieuwing van de lokale democratie
  1. Ik wil experimenteren met de raadsvergaderingen om burgers meer ruimte te geven
  2. Ik wil burgers meer mogelijkheden geven het budget te beïnvloeden en mee te denken
  3. Ik gebruik graag de kennis van burgers bij beleidsontwikkeling
  4. Ik geef burgers zelf de kans beleid te maken en uit te voeren.
  5. Ik geef ruimte om burgers te laten oordelen in moeilijke afwegingen
  6. Ik stel burgers in staat over belangrijke besluiten te stemmen
  7. Ik ben bereid burgers resultaten te laten controleren
  8. Ik nodig uit tot meer interactie over verantwoording
  9. Ik bevorder permanente toetsing van de kwaliteit van de participatie
  10. Ik ga werken als een gemeenteraadslid dat niet over de gemeenschap gaat, maar er in staat.

Toelichting op deze 10 voornemens? Moeten het er niet 3 zijn of 11? Alles kan! Denk mee over wat we het beste kunnen voorstellen. Lees deze pdf.

Meedoen? Geef je op om meer informatie te krijgen! Of ga direct naar Ikverfrisdelokaledemocratie

Geef je op om meer te horen (niet meer mogelijk)

* indicates required
Je krijgt dan een email die je nog moet bevestigen. En: afmelden is net zo gemakkelijk als aanmelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *